Institutional
Our services
Foreign trade
Publications
Human Resources
Member Services
Online Transactions
Useful Links Contact08/01/2025
2025 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİREN DÜZENLEMELER
1-Asgari kurumlar vergisi
2025 yılı ilk geçici vergilendirme döneminden başlamak üzere, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32 ve 32/A maddeleri çerçevesinde kurumlar vergisi hesaplanacak, bu şekilde hesaplanan vergi tutarı, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacak.Ancak kanun birçok indirim ve istisnanın asgari kurumlar vergisi matrahından düşülmesine izin veriyor.
2. Elektronik ticarette stopaj uygulaması
Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarında yapılan değişiklikle, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler gelir/kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alındı.Cumhurbaşkanı tevkifat oranlarını belirlemeye yetkili olduğundan belirtilen ödemeler için gelir/kurumlar vergisi stopaj oranını %1 olarak belirledi.1 ocak 2025 itibariyle uygulanmaya başlandı.
3. Yatırım fon ve ortaklıkları kazançlarına ilişkin istisna
Yatırım fon ve ortaklıkları kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası, fon ve ortaklıkların (emeklilik yatırım fonları hariç) sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kâr payı olarak dağıtılması koşuluna bağlandı.
Düzenleme, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere yürürlüğe girdi. Dolayısıyla 2025 yılında istisnadan yararlanabilmek için, 2026 Haziran sonuna kadar, taşınmazlardan elde edilen kazançların yarısının dağıtılması gerekiyor. Dağıtılmaması durumunda, 2025 yılı geçici vergileri ve yıllık kurumlar vergisi ziyaa uğramış sayılacak ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergilerin gecikme zammıyla, cezalı olarak ödenmesi gerekecek.
4. Hasılat tespiti yoluyla gelir vergisi matrahının tespiti
Ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olan kişi ve kurumların, gerçek hasılatlarının tespitine yönelik yeni bir vergi güvenlik müessesi getirildi. Buna göre kapsama giren mükelleflerin günlük hasılat
tutarlarını tespit etmek amacıyla işyerlerinde belli aralıklarla yoklama yapılacak tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak aylık ve yıllık hasılat tutarları belirlenecek,
Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile faaliyette bulunulan döneme ilişkin beyan edilen hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın %20’den fazla olması durumunda mükellefler, izaha davet edilecek.Mükellefin izahı değerlendirilecek,ya yeterli bulunacak veya konu vergi incelemesine sevk edilecek.
5. Serbest bölgelerde elde edilen kazançlarda istisna
Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, öteden beri, üretilen ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna idi. Yapılan değişiklikle istisna, serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların sadece yurt dışına yaptıkları satışlardan elde ettikleri kazançlarla sınırlandırıldı.
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, yurt içine satışlardan elde edilen kazançlar istisna değil. Serbest bölgede üretim faaliyetinde bulunan kurumların, yurt dışı satışları yanında, aynı veya başka bir serbest bölgede bulunan ihracatçılara, ihraç koşuluyla satışından elde edilen kazançlar ise istisna kapsamında.
6. İştirak hissesi satışında istisna oranı
27 Kasım 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9160 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla, iştirak satışında kurumlar vergisi istisna oranı % 75’ten % 50’ye indirildi.
2024 yılı beyannamesinin verilmesinde bu tarihlere dikkat edilmesi gerekir.
7. Kâr payı stopaj oranı
22.12.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 9286 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, kâr payı ödemelerinde gelir/kurumlar vergisi stopaj oranı %10’dan %15’e çıkartıldı.Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Dolayısıyla, bu tarihten sonra yapılan (nakden ve hesaben ödemenin bu tarihten sonra olduğu) kâr dağıtımlarında yeni oran %15. Olarak uygulanacaktır.
RAHMİ ÇELİK
ODA DANIŞMANI
İnsan Kaynakları
İş İlanları İş Arayanlar İnsan Kaynakları Yönetim Politikası İş Başvurusu Staj Başvurusu