search
close
Anasayfa

Kurumsal

Hizmetlerimiz

Dış Ticaret

Yayınlar

İnsan Kaynakları

Üye Hizmetleri

Online İşlemler

Faydalı Linkler İletişim
Alternate Text Alternate Text

Kurumsal

Alternate Text Alternate Text

Hizmetlerimiz

Alternate Text Alternate Text

Dış Ticaret

Alternate Text Alternate Text

Yayınlar

Alternate Text Alternate Text

İnsan Kaynakları

Alternate Text Alternate Text

Üye Hizmetleri

Alternate Text Alternate Text

Online İşlemler

Alternate Text Alternate Text
Facebook Twitter İnstagram

VERGİ MEVZUATINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

04.12.2024

Değerli üyelerimiz ; yine sizleri yakından ilgilendiren son dönemdeki vergi mevzuatında meydana gelen  değişiklikleri bilginize sunmak istiyoruz.

1-) e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5)  08/11/2024 tarihli ve 32716 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu Tebliğ ile e-Defter uygulamasına dâhil olma zorunluluğu olan mükellef gruplarına, bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ve isteğe bağlı olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler  de eklenmiştir.

2- ) 575 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile 30.11.2024 tarihinden itibaren,

 a). Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,

 b). Avans, depozito, pey akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,

c). İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin,7.000 TL’yi aşması durumunda, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunluluğuna ilişkin tutar 30.000 TL’ye çıkarılmıştır.

 Diğer taraftan 573 sıra No.lu VUK Genel tebliği ile yapılan düzenlemeyle

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura  uygulamasına  dahil  olmayan  mükelleflerce düzenlenecek  faturaların,  1/1/2025  ila 31/12/2025  tarihleri  arasında  vergiler  dahil  toplam  tutarının  3  Bin  TL’yi  aşması  halinde,

1/1/2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın  e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirildi.

3-)  Sosyal  Sigorta  İşlemleri  Yönetmeliğinin  97ncimaddesinin  yedinci  fıkrasının  (a)  bendi değiştirilmiştir. Buna göre işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi durumunda;

Sigortalıya yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerin nakit olarak verilmesi, yemek  hizmetinin  alınması  dışında  kullanılabilecek  yemek  kartı/çeki/kuponu  gibi araçlarla yemek hizmetinin sağlanması halinde, Fiilen  çalışılan  günlere  ait  bir  günlük  yemek  bedelinin SGKYönetim

Kurulunca belirlenen tutarının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunulacak tutarını aşmayan kısmı sigorta priminden istisna edilecektir..

4-) 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının  (e) alt bendi uyarınca;  Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri, rüçhan hakları ve KVK 5/1 (a) bendi kapsamında  istisna  kazançlarına  kaynak  oluşturan  yatırım  fonlarının  katılma paylarınınsatışından  doğan  kazançların  %75’lik  kısmı  kurumlar  vergisinden  istisna tutulmaktaydı.27.11.2024 tarih ve 32735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 9160 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu %75’lik istisna oranı %50’ye düşürülmüştür.

5-)  Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kâğıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderlerinin nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılmak suretiyle tahsil olunabilecektir

6-) 574 No.lu VUK Genel Tebliği ile 2024 yılı için yeniden değerleme oranı % 43,93 (kırk üç virgül doksan üç) olarak belirlendi.

 

RAHMİ ÇELİK

ODA DANIŞMANI

Alternate Text Alternate Text

©2022 Menemen Ticaret Odası - Tüm hakları saklıdır.